O Nama

Bosnian Herzegovinian Islamic Center NY

 

Ulica: 37-46 Crescent Street

Grad: Astoria

Federalna Država: NY

Poštanski Broj: 11101

Država: USA

Telefon: 718-545-4980

 

Bosansko Hercegovački Islamski Centar (BHICNY) u New Yorku osnovan je davne 1993 godine kada su zbog ratom zahvaćene BiH, Bošnjaci muslimani došli na ovo područje. Najzaslužniji za to je rahmetli Ramiz ef. Aljović koji je vodio ovaj džemat od njegovog osnivanja do kraja svog života, do Novembra 2004 god. Mora se naglasiti da je odmah po osnivanju BHICNY okupio sve muslimane iz BiH te drugih dijelova ex-jugoslavije. Svi su oni u našem Islamskom Centru obavljali svoje vjerske dužnosti, prikupljali materijalnu i novčanu pomoć koja je slata u ratom zahvaćenu BiH. Često su, na inicijativu džemata organizovane demonstracije pred zgradom UN u New Yorku i time pružala potpora mladoj, nezavisnoj državi BiH.

Uz Allahovu ž.š. pomoć, naša zajednica 2011 godine kupuje i adaptira crkvu Jehovinih svejedoka, na prestižnoj  lokaciji u Astoriji i taj objekat pretvara u svoj Novi Islamski Centar. Džamija je otvorena svakodnevno za 5 vakat namaza te džumu namaz. Od ostalih aktivnosti treba istaći naša mjesečna druženja i večere, akike, zajedničke  iftare uz Ramazan te obilježavanje svih važnijih islamskih praznika. Mektebska nastava se održava svake subote na bosanskom a svake nedjelje na engleskom jeziku za polaznike sa drugih govornih podrucja. Časovi bosanskog jeyika se takođe održavaju u sklopu mektebske nastave. Predavanja i tribine se održavaju svakih 15 dana a nerijetko se priređuju i seminari na razne islamske teme. Mladi hafiz Mohammed Haque jednom sedmično predaje kirajet i hifz Kur’ana u našem centru. U sklopu BHICNY aktivan je i hor ilahija i kasida “Hud-hud” koji učestvuje na svim vjerskim i drugim manifestacijama u regiji.  Jednom sedmično se održavaju časovi sufare za sve uzraste. S obzirom da živimo u metropolitanskom gradu, nas džemat je multi-etnički tako da se hutbe petkom održavaju na bosanskom i engleskom jeziku. Naš džemat tradicionalno obilježava oba bajrama sa prigodnim manifestacijama uz dodjelu bajramskih paketića te organizuje ljetne i bajramske piknike.

Naša zajednica je već pokrenula akciju prikupljanja novčanih sredstava za nadogradnju našeg Islamskog Centra koji se nalazi na adresi:  37-46 Crescent Street, LIC, NY 11101  Tel: 718-545-4980

 

        

Map:

 

       UPRAVNI ODBOR

  • President                   Esed Hamza
  • Vice President           dr. Damir Huremović
  • Secretary                   hadži  Senad Ahmetović
  • Treasurer                   Sead Selimović
  • Member                      Selvedin Kvrgić
  • Member                      Husein Kadribegić
  • Member                      Halil Bacović
  • Member                      Asim Ćemalović