Akcija Za Pomoć Žrtvama Poplava u Bosni i Hercegovini

Draga nasa braco i sestre, dragi zemljaci, dragi Bosnjaci i prijatelji,

Obracamo vam se povodom vanredne i izuzetno teske situacije u nasoj domovini, Bosni i Hercegovini, koje je, kao sto znate, uzrokovana nenadanim i nezapamcenim poplavama koje su ugrozile preko milion stanovnika, odnijele mnoge ljudske zivote i izazvale nemjerljivu materijalnu i drustvenu stetu, sa cijim cemo se posljedicama jos dugo suocavati i od njih oporavljati.

Kao i svi vi, i mi smo jako uznemireni i zabrinuti za nasu rodbinu, nase prijatelje i poznanike, i citav nas narod. Mnogi od vas su nas zvali, nudeci pomoc i pitajuci kako da pomognu. Do sada je prikupljeno $6,780 spontanim donacijama dzematlija i prijatelja, kao i kroz pojedinacne akcije bratskih dzemata i udruzenja. Svi smo mi vec danima na nogama, pokusavajuci pronaci nacine kako da pomognemo nasoj toliko voljenoj, a toliko napacenoj, zemlji. U isto vrijeme, svjesni smo da za prikupljanje, transport, i raspodjelu pomoci treba sto bolja organizacija, kako bi pomoc imala sto veci ucinak i kako bi se sprijecile zloupotrebe.

Zbog toga je sinoc u prostorijama BHICNY odrzan vandredni sastanak povodom novonastalog teskog stanja u Bosni i Hercegovini. Sastanku su prisustvovali predstavnici veceg broja udruzenja i organizacija koja okupljaju Bosance i Hercegovce, Bosnjake i sire, kao i clanovi bosanshohercegovacke misije pri UN predvodjeni Ambasadoricom Mirsadom Colakovic.

Na sastanku je razmotrena situacija na terenu i do sada poduzete aktivnosti u prikupljanju pomoci, i odluceno je da se smjesta pristupi formiranju Koordinacionog odbora, koji obuhvata organizacije sa bosanskohercegovackim i bosnjackim predznakom sa sireg podrucja New Yorka, i koji ce napraviti sveobuhvatan plan pomoci poplavljenim podrucijma u Bosni i Hercegovini. Osim prikupljanja novcanih sredstava, Koordinacioni odbor ce odluciti i koja materijalna sredstva, na koji nacin i u koja podrucja ce nasa zajednica sakupiti i poslati u narednim mjesecima. Svi sastanci ovog Koordinacionog odbora su otvoreni za javnost, a prvi sastanak je u petak, 23. maja u BHICNY (37-46 Crescent Street, Astoria, nakon aksama – u 20:30).

Gotov plan akcije se ocekuje u narednih nekoliko dana. U medjuvremenu, posto znamo da zelite pomoci, evo sta mozete uraditi:

1. Potrudite se da na vasem radnom mjestu i u komsiluku ljude obavijestite o situaciji u Bosni i Hercegovini. Ukoliko vase kolege zele pomoci, potrudite se da organizujete malu akciju skupljanja novcanih sredstava i recite i im da ce u skorom periodu moci donirati i materijalnu pomoc, pa cete vi organizovati i tu akciju

2. Novcana sredstva u ovom trenutku mozete doznaciti BHICNY, preko Pay Pal, sa naznakom “Za pomoc BiH”. BHICNY se obavezuje da, sa Koordinacionim odborom, ta sredstva uputi tamo gdje su najpotrebnija. Trenutno je novac najbrzi nacin da pruzimo pomoc.

3. Informisite se o stanju na terenu, kako bismo, svi skupa, imali sto bolji uvid o pravim potrebama, kao i procjenu kakve ce potrebe biti kad nasa pomoc bude mogla biti dostavljena (za nekoliko sedmica)

4. Ukoliko imate mogucnost da prikupite odredjena materijalna sredstva (npr. pumpe, itd.) ili pristup sredstvima prijevoza (spediterska firma, avio-kompanija), pa mozete pomoci u tom smislu, molimo Vas da nas kontaktirate na odbor@bhicny.org

Sve ostale ideje prijedloge i pitanja takodjer mozete uputiti nasem Odboru na gornju adresu.

Iako je ovo jos jedno veliko iskusenje za nas narod i nasu domovinu, uzdamo se u uzvisenog Allaha da nam pomogne da izdrzimo i prebrodimo i ovu nevolju, kao sto smo izdrzali i prebrodili i vece nevolje od ove.

Selam alejkum i bratski pozdrav,

Odbor BHICNY