HAFIZ AZIZ ALILI SA SINOM AHMEDOM U NEW YORKU

HAFIZ AZIZ ALILI SA SINOM AHMEDOM U NEW YORKU
Autor: Bošnjaci.Net

Objavljeno: 12. January 2014.
Aziz_i_Ahmed_Alili
Babo i sin: Hafiz Aziz i Ahmed Alili

U povodu 12. Rebi-ul-evvela, dana rođenja Muhammeda s.a.v.s., na poziv Islamske zajednice Plav-Gusinje, u New Yorku boravi poznati kura hafiz Aziz Alili, hatib i muallim u Medžlisu IZ Zagreb, profesor Kiraeta u Medresi “Dr. Ahmed Smajlović” u Zagrebu. Hafiz Alili je posebno prepoznatljiv po izvođenju ilahija i kasida, sa više snimljenih albuma, sa kojima svijetu prenosi poruku islama, hrabri kako mlade tako i starije muslimane, posebno one na zapadu da budu ponosni na svoju vjeru islam i nacionalni identitet, što je s jedne strane bila poruka njegovih obraćanja na dosadašnjim skupovima. Ovo se posebno odnosi na muslimane iz balkanskih država koji su uzrokom agresije, genocida, ratova i istrebljenja bili primorani da napuste svoj toprak i nađu utočište u New Yorku, SAD… U posjetu sa njim je doputovao i njegov šesnaestogodišnji sin Ahmed, koji je sa ljepotom melodičnog glasa u mnogim srcima unio kur’naske poruke, kao i stihove ilahija i kasida. Neki čak kažu da su mu glasovne mogućnosti veće od babe Aziza, koji je među desetak najboljih hafiza – učača Kur’ana azimušana. Na nama je samo da poželimo da obojica češće budu među nama.

U Bosansko-hercegovačkom islamskom centru u New Yorku, u povodu jubileja – 20.godišnjice na od osnivanja, u subotu večer, 11.januara, u jednoj nezaboravnoj nadahnutoj večeri proučili su tewhid i mevlud. Dok su u subotu sa podne namaza imali sličan program u Islamskom centru Monticello-u. U petak večer domaćin je bio Islamski centar & Musa Mosque u Bronxu, dok je u petak u Alipašinoj džamiju u New Yorklu hafiz Aziz Alili bio hatib i predvodio džumu namaz. U četvrtak su bili u Albansko-ameručkom islamskom centru u Ridgewoodu.

Sa njima u programu su učestvovali lokalni njujorški imami i horovi BHICNY i Bošnjačkog islamskog kulturnog centra sa Astorije.

Večeras će imati još jedan nastup u restoranu na Astoriji.

Bosansko-američka televizija iz New Yorka cijeli program prenosi uživo i može se pratiti putem internet stranice, batv.tv.

Uskoro slijedi šira repoprataža.

dzemat
Prepun Bosansko Hercegovački Islamski Centar