POKOŠENI CVJETOVI KRAJINE

IZ ARHIVE (mart 2010)
U BHICNY PRIREĐEN MEVLUD I PROMOCIJA ROMANA “POKOŠENI CVJETOVI KRAJINE”
Autor: Bnet Press

Objavljeno: 08. March 2010
U povodu dana rođenja Muhammeda a.s. u Bosansko-hercegovačkom islamskom centru na Astoriji u New Yorku priređen je bogat vjerski i kulturni program. U pred namasko jacijsko vrijeme džematlijama se obratio Mustafa Derhanović.U vjerskom dijelu programa, pored imama Mehdije ef. Demirovića, učestvovali su polaznici mektebske nastave i džematlije. Simpatično je bilo slušati bošnjačke mališane kako na bosanskom sa primjesama engleskog jezika uče mevlud iskazan kroz vjersku poeziju. Nasihat o Allahovom posljednjem poslaniku Muhammedu a.s., o njegovom životu koji je pretočen u sunnet održao je Amel-ef. Kuburović.
 

 

 

U drugom dijelu ove krasne večeri priređena je pormocija romana “Pokošeni cvjetovi Krajine” autora Muhameda Mahmutovića. O povodu i namjerama pisanja romana i autoru, te izdavaču i recezentima, govorio je Rašid Nuhanović, koji je vrlo efektno i jezgrovito govorio o temi koju je ova knjiga tretirala. Knjiga u simboličkom značenju govoroi kako su naši protivnici odnosno dušmani uspjeli da u ljutoj Krajini zavade bošnjački narod i da se ubijaju između sebe i da tako naša mladost kao cvjetovi Krajne bude pokošena.
Nisu baš slučajno Milošević, Karadžić i njihove zločinančke snage izabrale i tipovale na Fikreta Abdića koji treba da odradi određene prljave poslove za njih i da se maltene međunarodnoj zajednici i čitavoj svjetskoj javnosti prikaže da je u Bosni i Hercegovini na sceni “građanski rat” i da se i bošnjački narodi ne slaže sa politikom koja se vodi u Sarajevu. Fikret Abdić nekadašnji vuspješan direktor “Agrocomerca” koga su s posebnim poštovanjem Krajšnici zvali Babo, dobio je u Bosni i Hercegovini na prvim slobodnim izborima za člana Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine najveći broj glasova. Još u to vrijeme a i prije toga, i čitavo vrijeme kasnije Milošević, Karadžić pa i Tuđman svoju strategiju o rušenju i podjeli Republike Bosne i Hercegovine gradili su i na Fikretu Abdiću. Njegovi vrlo bliski kontakti sa generalima JUGO vojske Branko Mamulom, Veljkom Kadijevićem i nekim drugim i u to vrijeme su bili indikativni da se Abdic priprema za određene strateške zadatke oko tretmana Bosne i Hercegovine. U narednim događajima se to u sto postotnom procentu i obistinilo. Knjiga upravo govori kako se i veliki broj krajiških familija podjelio i kako su se opredjeljivali za snage Armije Bosne i Hercegovine ili Abdićeve snage i stavljala se u funkciju agresora, dobijali su od njih oružije i tako se međusobono ubijali. Promotor Rašid Nuhanović je ipak na kraju citirao recezenta reis-l-ulemu dr. Mustafa Cerića, koji je u svojoj recenziji poručio:
“Nije mudrost bratske rane produbljivati. Mudrost je bratske rane liječiti. Nije hrabrost istrajavati u grijehu. Hrabrost je grijeh priznati i oprosta tražiti. Nije radost u poticanju nepovjerenja među braćom. Radost je vraćanju povjerenja mađu zavađenom braćom” – zaključio je Nuhanović.

Na kraju večeri, kao i uvijek do sada, vrijedne hanume priredile su bogatu večeru. Bilo je specijaliteta iz svih krajeva Bosne ponosne.

Objavio/la abdullvahid