BAJRAMSKO SJELO U NEW YORKU

IZ ARHIVE (decembar 2008)

U organizaciji BHICNY
BAJRAM U NEW YORKU, KAO NEKADA U DOBRA STARA VREMENA
Autor: Rašid Nuhanović

Objavljeno: 22. December 2008. 11:12:15
Kliknite na sliku i pregeledajte foto galeriju

Rizo Hamidović oduševio Njujorčane

I ako se u posljednje vrijeme često čuje izreka: “Ni Bajrami više nisu kao što su nekad bili” – nastojeći sa ovom tvrdnjom okarakterisati sve poteškoće sa kojima se danas bošnjački narod suočava. Ovog Kurban bajrama se to ne bi moglo reći za Bajramsku svečanost u New Yorku koju je pripremio Bosansko-hercegovački Islamski centar u Chain Federation na Broadwayu na Astoriji. Sve je upravo ličilo na nekadašnja najsretnija bajramska vremena i sve je organizacijski funkcionisalo bezprijekorno. I Salem ef. Cecunjanin, Glavni imam u ovom džematu, na čijem se licu nije mogla sakriti sreća što se baš u ovoj noći okupilo ovoliko naroda, džematlija iz ovog i iz svih susjednih džemata. Svemu tome kada kažemo da su dijeca i omladina dala posebna čar bajremske večeri izvođenjem Ilahija i kasida. Vahid Durmić, predsijednik Bosansko-hercegovačkog islamskog centra u New Yorku je u svom obraćaju izrazio veliku zahvalnost svim prisutnim koji su svojim prisustvom uveličali bajramsku svečanost. To je isto uradio i Uzeir Ramić, član Upravnog odbora Kongresa Bošnjaka Sijeverne Amerike ispred bh. zajednice, koji je sa fesom izražavao svoje bajramsko ushićenje.

 Velikim aplauzom je dočekan Rizo Hamidović koji je sa sve ukupnim svojim pažljivo odabranim i prilagođenim repertoarom koga je izvodio, učinio ovu noć nezaboravnom. Posebno je Rizo sve prisutne zadivio svojom neposredošću i komunikativnošću sa publikom. U svom uobičajenom stilu prošetao je sa svojom pijesmom od stola do stola kroz prepunu dvoranu iza svačiju dušu pronalazio ponešto, da bi u jednom momentu ušao i usred čuvenog Alaturka kola koje se igralo sjeo gdje se u jednom sinhronizovanom ritmu pijesme, muzike i igre stvarao jedan zaista nesvakidašnji ambijent. Bravo Rizo, bravo majstore burnim aplauzom propraćeni su gesto ovog poznatog bošnjačkog svedalije. Moramo naglasiti da Rizo ni u jednom momentu nije ostavljao nikog ravnodušnim.

Neizbježno je istaći da su medijski pokrovitelji ove noći bili radio “Glas Bosne i Hercegovine”, Bosansko-američka televizija BATV, Bošnjaci.Net. Skupu je prisustvovao veliki broj članova i rukovostva Bosansko-američkog udruženja. Jednom riječju svi zajedno bili su veoma sretni.

Još jednom sve čestitke na dobroj organizaciji pripadaju rukovostvu Bosansko-hercegovačkog islamskog centra u New Yorku: Vahidu, Uzeiru, Besimu, Edvinu i svim drugim koji su pomogli da se ova noć doživi u jednoj najljepšoj atmosferi.

Predsjednici tri dzemata BHICNY,CT.NY/Utica Predsjednici sa imamom Ahmedinom ef. Mustafa/Mrki,Rizo,Vahid i Avlim