Tewhid povodom sjećanja na Genocid u Srebrenici

IZ ARHIVE:   (Juli 2008)

Tewhid u BHICNY

 U BHICNY u New York: Pred dušama šehida i žrtava genocida proučen tewhid

CECUNJANIN: NE DOZVOLIMO DA NAM SE DOGODI “DUHOVNI” GENOCID
Autor: Bosnjaci.Net

Objavljeno: 13. Jul 2008. 11:07:11
U povodu 13. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice u mesdžidu Bosansko-hercegovačkog islamskog centra na Astoriji (New York) u subotu večer (12, septembar) upriličen je Tewhid i Sherif pred dušama žrtava genocida i šehida Srebrenice i BiH.
Kliknite na sliku za uvećati

Uzeir Ramić i Muhamed Šaćirbey

Senahid Halilović i Fikret Bećirović

Ćena, Ismet, Mujo i Vahid

Džematlije na tewhidu

Nedžad sa kćerkicom Velidom

Imami koji su proučili tewhid: Senahid Halilović, Salem Cecunjanin Nedžad Avdović i Kenan Zukorlić

Tewhid su proučili, pored imama u Centru Salem ef. Cecunjanina i Senahida ef. Halilovića njihove kolege Nedžad ef. Avdović, imam u Islamskom centru u Bronxu i Kenan ef, Zukorlićem, rodom iz Tutina (Sandžak) student u Turskoj.

– Bošnjaci pamitite i nikada ne zaboravite što se dogodilo u Srebrenici i cijeloj našoj BiH, – rekao je nakon proučenog tewhida imam Cecunjanin, nastavljajući; – nema više sumnje da u Srebrenici nije počinjen genocid, i niko nas više ne može ubjediti da to nije zato što smo muslimani. Naša pripadnosti islamu i domovinska ljubav prema Bosni, je dovoljno bilo da se nad Bošnjacima počini najstravičniji zločin genocida u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Zato vas pozivam da ovdje daleko od Srebrenice i BiH da pamtimo, da budemo jedinstveni, da obrazujemo sebe i našu djecu, i da ne dozvolimo da nam se uzrokom zaborava dogodi “duhovni” genocid, rekao je ef. Cecunjanin.

– Danas su na američkoj televiziji prikazane potresne slike koje su mi vratile sjećanje u vrijeme okupacije i genocida u Srebrenici kada je zločinac Ratko Mladić pred tv kamerama izjavio da je Srebrenica poklon srpskom narodu – rekao je bivši bh. ambasador u UN-u Muhamed Šaćirbey. On je u nastavku govorio o odnosu međunarodne zajednice prema BiH, nehapšenju ratnih zločinaca Karadžića, Mladića, uspostavljenog deala američkig političara (ambasador Holbrooke) sa zločincima, odnosu specijalnog izaslanika za Srebrenicu (Bondo)…

U nastavku večeri vrlo potresno govorili su Fikret Bećirević i Senahid Halilović koji su nekoliko dana pješačili u proboju od Srebrenice do slobodne teritorije BiH. Njihove riječi o golgoti koju su preživjeli sa ostalima na putu “Marša smrti – Put slobode” teško je olovkom na papir prinijeti. Šestodnevno pješačenje na teritoriji pod četničkom okupacijom uz to kišom granata, bojnih otrova, bez hrane, vode, uz to bolest i smrt, nevrijeme “grad” koji ih je dotukao na putu slobode – dovoljno govori da im je smrt bila bliža nego jaka iza vrata. Ipak oni su danas tu da svjedoče i da svima nama njihove poruke budu životna pouka i poruka.

Senahid Halilović je u genocidu izgubio tri brata i oca, kojem je obavljena dženaza proteklog petka, on zbog operacije koju je prije desetak dana imao nije mogao otputovati na posljednji ispraćaj svome babi. Fikretu su stradala dva brata i druga mnogobrojna rodbina.

Molimo Allaha dž.š. da svim žrtvama genocida podari Džennet, preživjelim sabur, zločincima pakao na ovom i budućem svijetu!

Objavio/la abdullvahid u 17:00,