Biografija Ramiza ef. Aljovića

 IZ ARHIVE: (Februar 2007)

Biografija našeg prvog imama i prvog vakifa, Ramiza ef. Aljovića

ramiz4Ramiz ef. Aljović je rodjen 25. novembra 1940. godine u Tusilima kod Trnova. U bračnoj zajednici sa hanumom Pašom dobili su dva sina, Harisa koji živi u New Yorku i Sabahudina koji živi u Švedskoj.
Obavljao je dužnost imama u Bosanskoj Kostajnici. Uz tada mladog efendiju Ramiza živnuo je bosanskokostajnicki džemaat. Poceli su sa gradnjom dzamije, kao i uporedo se razvijala mektebska nastava. Džematlije su zavoljeli Ramiza ef., kao i on njih. I tako u džematskoj slozi su živjeli 24 godine, odnosno do pocetka agresije na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu kada su se Bosanska Kostajnica i Bošnjaci našli na udaru zločinačkih četničkih hordi iz Srbije i Crne Gore. Tako su i ef. Aljovića lišili slobode. Proveo je nekoliko mjeseci u nekoliko zatvora i srpskih logora gdje je preživio prave golgote. Premlaćivan, bez hrane, vode… opće je poznato kakva je bila sudbina svih Bošnjaka u srpskim logorima, njemu je bilo još gore jer je ipak bio imam. Ali eto opet uspio je Allahovom voljom da spasi živu glavu.
Posredstvom humanitarnih organizacija nakon otpuštanja iz logora dolazi u SAD i nastanjuje se u New Yorku gdje osniva Bosansk Hercegovacki Islamski Centar,zbog njegove snalazljivosti u organiziranju drugima nije bilo drago da nas efendija ostvari jedan veliki cilj,da osnuje jedan jak dzemat.Oni koji se nisu bojali Boga napravili su da se nasem rahmetli efendiji zabrani pravo djelovanja da bude imam u New Yorku. Zatim odlazi u Detroit, odnosno Hamtramcku sa grupom Bošnjaka pokreće inicijativu i osniva džemaat. Danas je to jedan od najuspješnijih džemaata u Americi, koji posjeduje svoju zgradu Bošnjačkog islamskog kulturnog centra i gdje su održani Deveti Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike i Skupštine KBSA i IABNA-e. Ovom prilikom ef Aljoviću je uručena plaketa za osnivanje spomenutog džemata.
Nakon izvjesnog perioda sa pordicom doseljava u New York. Iako vidno narušenog zdravlja sa grupom Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine pokreće inicijativu osnivanja još jednog džemata, odnosno danas Bosansko-hercegovačke Islamske zajednice u New Yorku. Planova je imao puno, ali ga spriječila teška bolest od prije desetak mjeseci. Ipak do zadnjeg momenta je bio uz svoj džemat i džematlije koji će insha-Allah sačuvati sjećanje na ovog tihog i dobrog čovjeka. Takodjer aktivno je sudjelovao i u drugim segmentima organizovanja bosansko-hercegovackih gradjana koji su nasli utociste u ovom gradu. Bio je clan Glavnog odbora Bosansko-americkog udruzenja i Radija “Glas Bosne i Hercegovine” iz New Yorka.
Preselio je na Ahiret u 64 godini života.
Molimo Allaha da njegovoj duši podari smiraj u dženetskim baščama. Amin!
Inna Lillahi We Inna Ilejhi Radziu`n! Svi smo Allahovi i svi se Njemu vraćamo!

ramiz3Ramiz_eframiz2